And action!

 

Nuorten Ekonomien järjestämä Ekonomit elokuvissa – kurkistus kulissien taakse keräsi satakunta elokuva-alasta kiinnostunutta ekonomia Katajanokalle toukokuussa. Elokuvaohjaaja Oskari Sipola ja tuottaja Rimbo Salomaa kertoivat meille elokuvan syntyprosessista ja rahoituksesta sekä alan työpaikoista. Pääsimme lisäksi ensimmäisten joukossa katsomaan Sipolan elokuussa ensi-iltaan tulevan musiikkielokuvan Ollaan vapaita. Mitä tilaisuudesta jäi mieleen?

Intohimo

Alalla työskenteleviä yhdistää intohimo elokuvaan. Salomaan ja Sipolan kipinät syttyivät jo lapsuudessa: Salomaan isä ei ehtinyt viedä tätä lapsena elokuviin, mutta he huvittelivat keksimällä juonikuvioita teatterin ulkoseinällä mainostettuihin leffoihin. Myöhemmin Salomaa oli mukana perustamassa Kauppiksen elokuvakerhoa sekä tuotantoyhtiö GnuFilmsiä. Sipola puolestaan on tehnyt elokuvia koko pienen ikänsä: hän aloitti uransa kuvaamalla lyhytelokuvia kavereidensa kanssa, havahtui lukiossa siihen, että harrastuksesta voisi tehdä “ihan oikean” uran ja pyrki Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan elokuvaohjaajaksi. Sipola valmistui 2012 päättötyönään elokuva Elokuu.

11111205_1591269524480148_5087064157358826253_o

Yhdeksästä viiteen?

“Millainen on tyypillinen työpäiväsi?” –kysymykseen on varmasti vaikea vastata muillakin aloilla, mutta erityisen hankalaa se on elokuva-alalla, jossa ihmiset osallistuvat tittelistä riippumatta melko vaihteleviin hommiin. Suuri osa yhden elokuvan tekemiseen käytetystä ajasta menee käsikirjoituksen kehittämiseen ja rahoituksen hankkimiseen. Itse kuvaaminen kestää noin kuukauden ja jälkityöt puolisen vuotta. Leikkaamisvaiheessa pidetään välillä myös taukoja, jotta saadaan etäisyyttä tarinaan. Ollaan vapaita -elokuva oli projektina varsin lyhyt – vain 3,5 vuotta aloituksesta ensi-iltaan. Esimerkiksi Sipolan esikoiselokuvaa tehtiin yli 7 vuotta. Koska projektit ovat pitkiä, täytyy samanaikaisesti työstää useampaa eri vaiheessa olevaa elokuvaa.

Raha-asiat

Suomen Elokuvasäätiöllä on ratkaiseva merkitys lähes kaikkien suomalaisten elokuvien synnyssä: ilman sen antamaa tukea ei tapahdu juuri mitään. Säätiön lisäksi prosessissa on monta muutakin portinvartijaa, joista riippuu, pääseekö projekti maaliin asti vai ei. Myös yritykset osallistuvat joskus leffojen rahoittamiseen esimerkiksi tuotesijoittelun kautta: Ollaan vapaita –elokuvassa nähtiin Herrala Talojen ja Wilfan tuotemerkit. Kalliimpiin tuotantoihin haetaan aina rahoitusta myös ulkomailta. Ohjaajan palkkio on tietty prosenttiosuus elokuvan budjetista, kun taas tuottaja ottaa henkilökohtaisen taloudellisen riskin jokaisessa projektissa ja saa rahansa vasta kaikkien muiden jälkeen – jos jotain jää jäljelle.

11357251_1591269301146837_3323876915892898017_o

Musiikki

“Levyllä voi olla kolme vähän huonoa biisiä, leffassa ei yhtään.” Ollaan vapaita –elokuvan musiikkeja onkin ollut tekemässä huippukaarti Paula Vesalasta Terhi Kokkoseen. Musiikkielokuvat ovat Suomessa harvinaisuus, ja katsojalla saattaa kestää hetki tottua siihen, että henkilöhahmot alkavat yhtäkkiä laulaa keskellä katua. Ekonomiyleisö otti elokuvan kuitenkin hyvin vastaan ja antoi myönteistä palautetta: “ihana, lämmin tarina ja kiva kesäfiilis.” Nuoret Ekonomit suosittelee!

Jenni Reijonen on HEKO:n Nuorten Ekonomien johtokunnan puheenjohtaja, joka katsoo ahkerasti leffoja ja syö sitäkin ahkerammin leffaeväitä.

Oskari Sipola on Aalto-yliopistosta valmistunut elokuvaohjaaja ja –käsikirjoittaja. Hän on ohjannut esimerkiksi elokuvat Elokuu ja Ollaan vapaita, joka tulee ensi-iltaan elokuussa. Sipola on ohjannut myös useita musiikkivideoita ja leikannut ja käsikirjoittanut teinitähti Robinista kertovan elokuvan. “En enää ihmettele, miksi Suomessa ei tehdä musiikkielokuvia.”

Rimbo Salomaa (Solar Films) on pitkän linjan elokuva-ammattilainen, joka on työskennellyt useissa eri tuotantoyhtiöissä. Hän on tuottanut muiden muassa elokuvat Ei kiitos, Pussikaljaelokuva, kolme ensimmäistä Risto Räppääjää sekä Postia pappi Jaakobille, josta hän sai myös Jussi-patsaan. Tällä hetkellä Salomaa työstää Anna-Leena Härkösen Kaikki oikein –romaaniin perustuvaa elokuvaa. “Nykyään ei Suomen taidepiireissä ole enää rikos tehdä elokuvaa, johon tulisi katsojia.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s