Joukkorahoitusta lahden molemmin puolin

Viime viikon perjantaina se vihdoin tapahtui: Nuorten Ekonomien vuoden ensimmäinen tapahtuma ulkomailla, yrittäjätarina & panimovierailu Sori Brewingillä Tallinnassa. Loistava matka järjestettiin  yhdessä Ekonomiyrittäjien kanssa, joilla oli päävastuu tapahtumasta.

Reissumme alkoi perinteiseen suomalaiseen tapaan lauttamatkalla, jonka aikana nautimme yhdessä aamiaisbuffetin antimista hyvän tarinoinnin ja tutustumisen merkeissä. Kun ravitsemusfysiologinen puutteen tila, nälkä,  oli saatu tyydytettyä, siirryimme takakannelle sammuttamaan tiedonjanoa. Maailman parhaita juotavia aterioita kehittävän Ambroniten Simo Suoheimo aloitti epistolansa kyselemällä mitä kukin meistä halusi erityisesti kuulla, jonka jälkeen tarina lähti käyntiin keskittyen juuri meidän kiinnostuksen kohteisiin: mistä kaikki sai alkunsa; mitä vaikeuksia toistaiseksi on kohdattu ja miten niistä on selvitty; minkälaisia tietoja ja taitoja eteenpäin puskeminen on vaatinut sekä erityisesti miten joukkorahoitusprosessi eteni ja miten ja miksi tiettyjä valintoja tehtiin ja mitkä olivat mahdollisesti ne asiat, joiden johdosta Ambronite teki viime vuonna historiaa keräämällä Indiegogo-alustan kaikkien aikojen suurimman rahoituksen ruokatuotteille (yli 100 000 dollaria).

Risteilyn jälkeen matka jatkui vuokrabussilla hotellin kautta kohti neuvostoaikaisessa tehtaassa Dvigatel -tehdaskompleksissa sijaitsevaa Sori Brewing -panimoa, joka tuottaa vakavaa olutta vähemmän vakaville ihmisille.

Alue, jossa panimo sijaitsee on erilainen kuin mihin vastaavilla reissuilla on tottunut. Ympäristö näyttää juuri siltä miltä sen voisi kuvitella 1990-luvun laman alussa näyttäneen. Sen ensi vaikutelma tuo mieleen unohduksen. Sori Brewingin tiloihin astuessa olikin todella hauska huomata miten yhdellä askeleella tuli siirtyneeksi menneisyyden kammiosta tulevaisuuden aihioon. Raamit ovat samat kuin ulkopuolella, mutta paikka on täysin eri vuosikymmeneltä: uutuuttaan hohtava välineistö, hipsterimäinen puun ja lavojen käyttö sisustuksessa sekä kova tekemisen meininki ennakkoluulottomia oluita ja valmistustekniikoita unohtamatta.

Meitä oli tervehtimässä kaksi panimon perustajista, Pyry Hurula ja Heikki Uotila, jotka johdattivat meidät omaan maailmaansa kahden toisistaan poikkeavan oluen sekä mielenkiintoisen yrittäjä- ja joukkorahoitustarinan myötä. Paketti oli hyvänpituinen ja opettava. Meille oli lisäksi suotu sen verran hyvin aikaa, että tarinoinnin ja panimoon tutustumisen jälkeen ehdittiin vielä tutustua kahteen tarjolla olevaan tuotteeseen astetta lähemmin sekä keskustelemaan kaikesta toimintaan liittyvästä rennoissa merkeissä. Panimovierailun jälkeen Tallinnan vanhaan kaupunkiin ja paikallisiin pienpanimotuotteisiin tutustuminen jatkui iltaan ja jopa yöhön asti hyvässä ekonomihengessä.

Joonas Eriksson tuo Hyvinkään lahja maailmalle, vastaa valokuvauksesta ja seikkailee Nuorten Ekonomien arkistojen sokkeloissa kuin Indiana Jones konsanaan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s